AltaADVANTAGE – KORAK ISPRED DRUGIH!

Kada je počela zvanična primena genomskog testiranja 2009. godine, jedno od predviđanja je bio značajno brži genetski progres. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog skraćenog generacijskog intervala je bio neminovan i danas smo svedoci ogromnih promena.

Zapravo, promena baze u SAD-u 2014. godine je uzimala kravu rođenu 2010. godine kao „nultu“, pa je time uticaj genomskih evaluacija bio minimalan. Ali danas se itekako potvrđuje koliki je bio uticaj genomske selekcije i masovne upotrebe genomski testiranih bikova u SAD-u od 2010 do 2015. godine, a treba podsetiti da su američki farmeri značajno prednjačili u odnosu na ostatak sveta. Velika su očekivanja od genomske selekcija bila i u pogledu zdravstvenih osobina koje imaju dosta mali heritabilitet, ali su impresivni pomaci napravljeni zahvaljujući genetici posebno u pogledu dugovečnosti. Po drugi put zaredom je napravljen pomak DPR-a uz konstantno povećanje proizvodnje! Fascinira i pomak u pogledu parametara zdravlja vimena, dislokacije sirišta i ketoze uz povećanje proizvodnje od gotovo 500 lbs. Sve ovo pominjem samo sa ciljem da naglasim da su dobro definisani odgajivački (selekcijski) ciljevi/indeksi važniji nego ikada! Ukoliko su pogrešno definisani, idete ubrzano, ali u pogrešnom smeru! Zbog toga je preporuka farmerima da dobro razmisle šta su njihovi stvarni problemi u svakodnevnom radu i proizvodnji mleka i da se fokusiraju na ekonomski važne osobine.

Poslednjih godina ima dosta bikova koji imaju izvanredne zdravstvene parametre uz ekstremno visoku proizvodnju i dobre komponente. Ranije su takvi bikovi bili vrlo retki, a dobar su pokazatelj koliki je selekcijski pomak napravljen i u kom smeru je išla selekcija. Samo ću pomenuti nekoliko bikova koje naši farmeri koriste preko AltaADVANTAGE programa, a koji su dobar primer savremene selekcije: AltaEXHIBIT, AltaNERVE, AltaTOPSHOT, AltaZAREK, AltaDANGEROUS, AltaINCEPTION, AltaGOPRO, AltaDATELINE, AltaABBA, AltaMILESTONE, AltaRONDON… Mnogi od njih su veoma dobri i u pogledu tipa, pojedini fantastični.

Takodje, ukoliko je Vaš selekcijski plan značajno baziran na komponentama, AltaROBSON i njegovi sinovi su odličan izbor (AltaROBERT, AltaTAYLOR, AltaROADY, AltaRNR, AltaRISEN, AltaNIXIE itd.). Visok sadržaj masti i proteina je moguć i u holštajn rasi!

 

Svako može detaljnije da pogleda i uveri se u kvalitet pomenutih bikova. Samo želim da ukažem da ovakvi bikovi nisu slučajno nastali. Zapravo, AltaGenetics već godinama ulaže ogroman novac u PEAK Genetics koji služi za „proizvodnju“ vrhunskih embriona, plotkinja i bikova. Naravno da nukleus nije zatvoren i da farmeri mogu da kupe embrione i junice, kao i što PEAK na aukcijama kupuje vrhunske junice kako bi obogatio svoju ponudu u pogledu raznovrsnosti pedigrea. Junice koje su u pojedinim mesecima „probijale“ TPI barijeru su upravo imale prefiks PEAK, a da dugoročan i sistematičan rad daje rezultate najbolji primer je AltaZAZZLE (majka PeakZENITH) – prvi bik koji je prešao barijeru od 3000 TPI indeksnih poena! Imao sam priliku da posetim Budjon farmu u SAD-u (Wisconsin) gde se nalaze telad i junice koje su vlasništvo Peak programa. Uslove smeštaja, ishranu i ostalo ne treba ni spominjati jer Budjon farma pripada elitnim farmama, a na toj lokaciji je bilo teladi čija je vrednost bila preko 100.000$!

Na kraju, želim još jednom da istaknem značaj jasno definisanih selekcijskih ciljeva i dobrih planova osemenjavanja. Takođe, da podržim AltaADVANTAGE farmere jer u potpunosti shvataju moć genetike i šta znači imati advantage(prednost) u odnosu na ostale! To nije stvar jedne generacije, već jedan dugoročan proces koji kumulativno donosi veliki napredak i krajnje je vreme da se ulaganje u seme i genetski materijal posmatra kao investicija, a ne kao trošak!

Đorđe Jeremić

Mart 2020