AltaTOPSHOT

AltaTOPSHOT

Kao i bikovi AltaROBSON i AltaSABRE, AltaTOPSHOT je rezultat dugogodišnje saradnje kompanije Alta Genetics i čuvene Bomaz farme iz Hamonda, Viskonsin, SAD.

AltaTOPSHOT je rođen u oktobru 2015, u aprilu 2016 na listi genomski testiranih bikova u SAD rangiran je u prvih pet sa 2732 gTPI poena. Tri godine kasnije u avgustu 2019te njegove ćerke dobijaju prve rezultate za proizvodnju. U decembru 2019te, dobija i prve rezultate ocene tipa, što ga postavlja na drugo mesto najbolje rangiranih progeno testiranih bikova u SADSa TPI – 2800, NM$ – 1033 AltaTOPSHOT je i najbolje rangirani sin svoga oca – Cogent Supershot-a, na obe liste, za NM$ i za TPI.

Kada uporedjujemo testove, TOPSHOT-a i njegovih roditelja, shvatamo da dosta podseća na svoga oca. Visoka mlečnost, zdrave i dugovečne životinje koje lako ostaju steone – i otac i sin po istom obrascu. Njegova majka BOMAZ FRIDO 6185, je netipična ćerka bika AltaEMBASSY. Dalje u njenom pedigreu imamo Robust-a, Man-o-Man-a i Lancelot-a, to je familija krava koja je poznata po visokom sadržaju komponenti u mleku i dugovečnosti. BOMAZ FRIDO 6185 je ocenjena sa GP-81. Srednjih je gabarita, dobrih nogu i solidno vezanog, plitkog vimena. Od tipičnih ćerki svoga oca razlikuje je izražena mlečna forma i nešto uža karlica i grudi. U trećoj laktaciji je proizvela 19 700 kg mleka sa 4,0% mm i 3,1% proteina za 305 dana.

Tipične ćerke TOPSHOT-a su krave modernih okvira, balansirane između snage i mlečne forme, Veze i širina zadnjeg vimena su solidne, sise su duge i pravilno raspoređene dok su noge blago srpaste. Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom sparivanja je dubina vimena, što je i očekivano za krave koje proizvode ovu količinu mleka.

Od majke, AltaTOPSHOT je nasledio visok sadržaj komponenti u mleku, a od oba roditelja BB Kapa kazein i A2A2 Beta kazein. To ga zaista čini jedinstvenim bikom na tržištu – njegove ćerke bi trebalo da imaju genetski potencijal da u proseku proizvedu skoro 14 000 kg mleka sa 4.1% mlečne masti i 3.2% proteina u trećoj laktaciji za 305 dana. To ga čini bikom sa najboljim proizvodnim ocenama koji nije iz JOSUPER-ove linije.

Što se tiče zdravstvenih i funkcionalnih osobina, ocene za dugovečnost, otpornost na metaboličke poremećaje i plodnost ćerki su zaista visoke. I ovaj kvalitet je nasledio od oba roditelja. Opšti utisak je da je TOPSHOT rezultat selekcije na ekstremno visoku proizvodnju i visoke parametre zdravlja i funkcionalnosti. Rezultat je bik čije su ćerkeNevidljive krave“.

AltaTOPSHOT
AltaTOPSHOT

U odnosu na svoje roditelje, TOPSHOT je napravio skok od 350 indeksnih poena i skok od skoro 100 indeksnih poena u odnosu na prvi genomski test. Stoga je logično da je masovno koršćen i kao bikovski otac i kao otac bikovskih majki. Njegove najbolje ćerke su: KOEPON TOPSHOT RUBY 5KOEPON TOPSHOT RUBY 7, BOMAZ TOPSHOT 8070, NO-FLA TOPSHOT PINKY 52227 i PEAK ZENITH-ET koja je majka najbolje rangiranog bika na svetu u holštajn rasi AltaZAZZLE. Njegovi najbolji sinovi su nastali uglavnom iz kombinacije sa ćerkama Rubicon-a i Delte: AltaZAREK, AlatSOHOT, MATCHUP i TOPSTONE.

AltaTOPSHOT je dostupan samo AltaADVANTAGE klijentima, koji seksirano i konvencionalno seme ovoga bika dobijaju ako se uklapa u njihov selekcijski plan. U Srbiji seksirano i konvencionalno seme ovoga bika koristi farma Vojčena iz Njegoševa. Od novembra ove godine AltaADVANTAGE partnerima će prvo biti dostupno i seme njegovog sina AltaZAREK -a i unuka AltaZAZZLE-a.

Vladan Ćirić, mart 2020