NOVI NAČIN IZRAČUNAVANJA OSOBINA TELJENJA KOD HOLŠTAJN RASE

Svako ko je otvorio i čitao američke testove bikova nakon 11tog avgusta ove godine, primetio je da su ocene za osobine teljenja (lakoća teljenja, lakoća teljenja ćerki, stopa mrtvorođene teladi i stopa mrtvorođene teladi ćerki) značajno niže.

Posebno je vidljiva razlika u ocenama za lakoću teljenja.

Tradicionalno, način proračuna ocene za osobinu lakoće teljenja je bio baziran na proseku populacije koji je iznosio 8%.  Što znači da je model za izračunavanje uzimao podatak da je u proseku u 8 od 100 slučajeva teljenja prvotelki holštajn rase u SAD – teljenje bilo veoma teško ili izvedeno uz asistenciju. Stoga se često koristilo pravilo da se seme bikova koji imaju ocenu za lakoću teljenja višu od 8% ne koriste za osemenjavanje junica.

Nakon promene genetske baze u Aprilu 2020, osobine teljenja su, kao i druge osobine, prilagođene genetskom napretku ostvarenom na nivou populacije u poslednjih pet godina. Rezultat ovog prilagođavanja je bilo povećanje ocene za lakoću teljenja za 0.4% kod svih bikova. Što u praksi znači, da ako je ocena za lakoću teljenja kod nekog bika pre Aprila 2020 bila 8%, nakon promena je iznosila 8.4%. Međutim, u toku analize podataka sa farmi, proizvođači mleka su primetili da prvotelke koje su osemenjene semenom bikova čije su ocene za lakoću teljenja bile između 8 i 10% imale teška teljenja u samo 2 do 3% slučajeva. Ubrzo je postalo jasno da ono što piše u testovima nije odraz onoga što se događa u porodilištima na farmama, te su u avgustu 2020 izmenjeni modeli za izračunavanje osobina teljenja. U tabeli ispod, možete videti, koji se proseci za sve osobine teljenja danas koriste.

Na grafiku (gore levo) su predstavljene raspodele za osobinu lakoće teljenja prema modelima za izračunavanje iz aprila i avgusta 2020. Ono što se na grafiku jasno vidi, je da se osim vrednosti ocena smanjla i varijacija. U aprilu 2020, 99% bikova je imalo ocenu za lakoću teljenja između 4 i 12%, a danas 99% bikova ima ocenu između 1 i 4%.

Šta ovo znači za prosečnog farmera u Srbiji?

Pravilo da se junice osemenjavaju bikovima čija ocena je ocena za lakoću teljenja ispod 8% – više ne važi. Zbog toga što danas svi bikovi imaju ocenu za ovu osobinu nižu od 8%. Članovi saveta CDCB, koji se bave izračunavanjem vrednosti osobina u testovima bikova, ne preporučuju novu granicu kakva je bila prethodna od 8%. Čest je predlog da se pri određivanju selekcijskih ciljeva pažnja umesto na lakoću teljenja sada usmerava na SMT (stopu mrtvorođene teladi), koje su inače u visokoj međusobnoj korelaciji. Medjutim, moje mišljenje je da treba biti oprezan i da barem u početku ne treba koristiti bikove čija je vrednost za ocenu lakoće teljenja preko 3%, što okvirno odgovara aprilskoj vrednosti od 10%.

U budućnosti Future Star oznaku u ponudi kompanije Alta Genetics dobijaju bikovi koji imaju visoko fertilno seme, koji daju zdravu i vitalnu telad i čije ćerke tele zdravu i vitalnu telad.

 

Broj ili stopa mrtvorođene teladi i teških teljenja prvotelki se nije smanjio samo kao posledica genetskog napretka, već je to i rezultat unapređenja protokola i menadžmenta na farmama. Pre svega menadžmenta, konfora i ishrane visoko steonih junica i junica u tranziciji. Ovo je još jedan dokaz da se najbolji rezultati postižu onda kada se ozbiljno radi na unapređenju svih segmenata proizvodnje mleka – od selekcije i odabira bikova, preko menadžmenta do ishrane.

Vladan Ćirić

Avgust 2020