Alta Showcase 2019

Alta Showcase 2019

2019 godine, Alta Showcase tura je bila organizovana u SAD, tačnije u regiji Central Plains.

Firmu SEMEX PK BB je predstavljala petočlana ekipa u sastavu: Veljko Trajković, Ratomir Tirnanić (Almex), Vasilije Jakšić (PP Feketić i Miletić), Vlada Mertel (AgroKlek), Djordje Jeremić.

Na ovogodišnjem Showcase tour-u smo obišli ukupno 6 farmi. Pored visoke proizvodnje, dobrih reproduktivnih rezultata, najjači utisak su ostavili briga o komforu krava i intenzitet selekcije.

Što se tiče komfora krava, na svim farma su krave u slobodnom sistemu sa peskom kao prostirkom. Lige boksovi su dobrih dimenzija i apsolutno komforni. Međutim, ove godine je akcenat bio najviše na ventilaciji. U štalama je uglavnom bila zastupljena TUNEL, a na jednoj farmi i CROSS ventilacija. S obzirom da su štale u potpunosti zatvorene sa strane, sa ventilatorima postavljenim na užoj strani (TUNEL) ili dužoj strani štale (CROSS), a krov u nekoliko objekata veoma nizak, efekat ventilacije je fantastičan. Ukoliko je klasičan, visok i strm krov, postoji opcija sa postavljanjem pregrada od tavanice ka podu štale kako bi se smanjio „aktivan“ prostor i time pojačao efekat ventilatora. Na ovaj način se stvaraju i „džepovi“ između pregrada i krova koji se provetravaju dodatnim ventilatorima postavljenim na krov. Mislim da je ipak efekat bio najbolji sa niskom tavanicom, dobro izolovanom i eventualno dodatnim klasičnim ventilatorima koji potpomažu strujanje vazduha. Za razliku od naših farmi, američki farmeri su mnogo agresivniji u ventilaciji, u štalama je čak sveže iako je visoka spoljna temperatura, a ventilatori su značajno više usmereni (pod većim nagibom ka podu) ka kravama. To je savet našim farmerima da se ne plaše jake ventilacije, u smislu ugrožavanja zdravstvenog stanja krava. Zapravo, jaka ventilacija je problem samo za radnike. Takođe, nove generacije ventilatora troše značajno manje energije, a ukoliko imate dovoljan broj ventilatora, sigurno da uštede nisu male. Više o ventilatorima možete pogledati i na sajtu munters.com.

Intenzitet selekcije. Trenutno je u SAD-u dosta loš period za proizvođače mleka. Cena mleka nije rekordno mala, ali je već dugo niska cena i farmeri maksimalno redukuju troškove. Što se tiče selekcije, redukcija troškova se ogleda u npr. delimičnom ili potpunom isključivanju ET ili IVF postupaka, ali je upotreba seksiranog semena značajno veća nego pre 5 ili više godine. Suština upotrebe seksiranog semena nije samo u dobijanju ženskog teleta, već u dobijanju ženskog teleta od najboljih krava i junica. Na dve farme uopšte nisu koristili konvencionalno holštajn seme, već samo seksirano. To znači da se sve ili gotovo sve junice osemenjavaju seksiranim semenom i do tri puta, a deo najlošijih junica ili one koje nakon tri osemenjavanja nisu ostale steone se osemenjavaju tovnim semenom (Angus). Pored junica, seksirano seme se vrlo intenzivno koristi i za osemenjavanje najboljih krava (i do 3 puta), dok se problematične, genetski najlošije krava ili krave koje od seksiranog semena ne ostaju steone osemenjavaju takođe tovnim semenom. Koncepcija sa seksiranim semenom je značajno bolja nego pre nekoliko godina, jer je tehnologija proizvodnje seksiranog semena značajno poboljšana. Naši farmeri treba samo da razmisle koliko intenzivno koriste najbolji deo stada. Mi Vam možemo pomoći da pomoću AltaGPS-a rangirate najbolje plotkinje i tako lakše donesete odluku u koja grla treba najviše ulagati.

Na kraju, imajte u vidu da uspešne farme fantastične rezultate baziraju na vrhunskoj genetici, odličnoj kabastoj hrani i maksimalnom komforu krava. Svi faktori su podjednako važni i povezani. Ne gubite vreme!

Djordje Jeremić