Respiratorna oboljenja

Ženska telad sa respiratornim problemima u prvih osam nedelja života proizvode značajno manje mleka u prvoj laktaciji, pokazuje studija sprovedena na Univerzitetu Guelph u Ontariju.

Ovim istraživanjem je obuhvaćeno 215 junica Holštajn rase, čije je zdravstveno stanje pluća praćeno ultra zvukom u cilju određivanja stepena kongestije (zakrčenosti) pluća. Otkrili su da je 57% teladi iz te grupe imalo barem jedan slučaj kongestije u prvih 8 nedelja života.

Junice su zatim praćene kroz prvu laktaciju. Interesantno je da u proseku nije bilo razlike u starosti kod prvog teljenja između grupe koja je bila bolesna i grupe koja nije. Međutim “zdrava” grupa Junica, sada prvotelki, je u proseku je proizvela oko 525 kg (1155lb) više mleka u odnosu na gupu junica koje su imale barem jedno respiratorno oboljenje u prvih 8 nedelja života.

Ovo je jako važan podatak, koji nam govori da maksimalna ekspresija genetskog potencijala Vaših životinja dolazi kao posledica zdravlja teladi i junica od najranijeg uzrasta. Dok je zdravstveno stanje Vaših životinja usko povezano sa pravilnom ishranom i menadžmentom Vaših životinja od teleta preko junice do krave.

Rezultati su objavljeni u prošlogodišnjem, junskom izdanju magazina “Journal of Dairy Science”. Ovde možete pročitati sažetak studije.

Vladan Ćirić