Italija showcase 2024 – uvod

U nedelji od 10tog do 14tog juna smo prisustvovali Alta Showcase turi u Italiji. Ekipa u sastavu Miloš Ljubinković (Delta Agrar), Saša Vukašinović (Al Dahra) i Vladan Ćirić je imala zadovoljstvo da obiđe 5 farmi muznih krava u blizini grada Verone.

Na svakoj od farmi imali smo priliku da pričamo sa Italijanskim domaćinima o genetici i selekciji, reprodukciji, ishrani, odgoju podmlatka, protokolima u vezi muže. Videli smo i čuli kako se proizvođači mleka u Italiji snalaze i bore sa svakodnevnim obavezama koje ovaj posao nosi sa sobom.

Prvo bih rekao nešto o specifičnostima proizvodnje mleka u Italiji. Broj holštajn krava u Italiji je oko 1.3 miliona na oko 9000 farmi, što znači da je prosečan broj krava po farmi negde oko 140. Oko 80% od ovog broja se nalazi na severu Italije u dolini reke Po i u okolini jezera Garda. Oko 15% se nalazi na samom jugu Italije u pokrainama Apulija, Bazilikata i Kalabria. Krava ima nešto i na Sardiniji. Interesantno je da u poslednjoj deceniji, u Italiji postoji trend blagog povećanja broja krava kao i trend drastičnog smanjenja broja farmi. Tako je na primer, broj krava povećan sa 1.1 milion na 1.3 miliona, dok je broj farmi smanjen sa 12000 na 9000 u periodu od 2013. do danas. Produktivnost je u stalnom porastu. 2013-te godine je prosečna proizvodnja po kravi bila na nivou od 9300 kg dok je  2022. godine iznosila 10786 kg u standardnoj laktaciji. Od ukupne količine proizvedenog mleka, italijanske mlekare 83% prerade u razne vrste sireva (45% u sireve sa zaštićenim geografskim poreklom kao što su Parmezan i Grana Padano). Parmezan se tradicionalno proizvodi južno, dok se Grana Padano proizvodi severno od reke Po. 7 % mleka se koristi kao sveže, a oko 10% prođe UHT sterilizaciju. Ove količine su dovoljne da podmire oko 88% potreba države. I pored toga 36 % proizvedenog mleka se u različitim oblicima izveze. Trenutna cena je u padu u odnosu na 2023. godinu i kreće se u intervalu od 0.46 – 0.52 € po kg u zavisnosti od regiona i namene proizvedenog mleka.

 

 

 

 

 

 

 

Italijanski farmeri proizvedu oko 9.5% od ukupne količine mleka proizvedene u Evropskoj uniji. Izvoz mleka i mlečnih prerađevina iz Italije čini 6.3 % od ukupnog izvoza iz Evropske Unije. Trenutna cena je u padu u odnosu na 2023. godinu i kreće se u intervalu od 0.46 – 0.52 € po kg u zavisnosti od regiona i namene proizvedenog mleka.

Dakle, raste broj krava, raste efikasnost i produktivnost životinja, raste ukupna količina proizvedenog mleka, cena je solidna. Ako na to dodamo i da se trenutno na skoro svim farmama koje smo posetili ulaže u nove tehnologije, grade moderni objekti, nova izmuzišta i proširuju kapaciteti – pomalo sam iznenađen sa obzirom na to kakve pritiske u Evropskoj Uniji proizvodnja mleka i goveđeg mesa trpi od strane „zelenih“ partija i političara. Kada sve uzmem u obzir, statistiku o kojoj sam govorio i farme koje smo posetili, imam utisak da je Italija zemlja u kojoj je proizvodnja mleka u ekspanziji. U sledećem tekstu ćemo pričati detaljnije o farmama koje smo videli. 

Vladan Ćirić, Jun 2024