Genetski plan

Genomski (na osnovu DNK) i progeno (na osnovu potomstva) testirani bikovi imaju ukupni (zbirni) indeks.

U Kanadi je to LPI (Lifetime Profit Indeks), u SAD TPI (Total Performance Index) indeks, u Švajcarskoj TMI (Total Merit Indeks) itd. Test bika se sastoji od tri dela: proizvodnih podataka, linearne ocene tipa i funkcionalnih parametara. Kada se svi ti podaci sumiraju dobija se zbirni indeks.

Šta za jednog proizvođača u Srbiji znači visok LPI ili TPI indeks? Sve i ništa. Ukoliko je bik u prvih 100 bikova na LPI ili TPI listi, sigurno da je to pokazatelj njegovog kvaliteta, ali ne znači da je taj bik najbolji i za Vaše krave, odnosno Vaše stado. Isto tako, ukoliko bik nije u prvih 100 bikova na LPI ili TPI listi, ne znači da je loš! Razlika u vrednosti TPI indeksa (april 2014.) između prvog i stotog bika na listi je svega 249 indeksnih poena! Takođe, bikovi koji imaju slične vrednosti TPI indeksa mogu da imaju dosta različite testove.

Zbirni indeks bilo koje zemlje prilagođen je njenom prosečnom farmeru. Ukoliko se Vaši proizvođački ciljevi poklapaju sa tim farmerom, onda bika možete birati samo na osnovu zbirnog indeksa. Ali prvo morate znati koji parametri i u kom procentu određuju vrednost zbirnog indeksa. Međutim, i ukoliko to znate, nije dovoljno da Vam se sviđa test nekog bika i da ima visok zbirni indeks već se mora voditi računa i o srodstvu (poreklu bika i poreklu krava koje osemenjavate).

U mogućnosti smo da primenom najsavremnijeg Altinog softvera (Alta GPS) napravimo genetski plan za Vašu farmu na osnovu Vaših odgajivačkih ciljeva. Važno je da znate svoje odgajivačke ciljeve. Sta želite da menjate? U kom pravcu treba da se razvija Vaša farma, ili jednostavno rečeno kako bi trebale da izgledaju vaše krave za 5, 10 godina… Neko želi da poveća koilčinu mleka ili komponenete u mleku, drugi bi hteli da smanje broj somatskih ćelija, a trećima su u stadu najveći problem noge i papci itd.

Izrada genetskog plana podrazumeva da kreirate zbirni indeks na osnovu koga će program sugerisati koji su bikovi najbolji za Vašu farmu. Ukoliko je u TPI indeksu učešće proizvodnje 43%, zdravlja i plodnosti 29% i tipa 28%, Vi u programu možeta da kreirate sopstveni indeks – na primer: proizvodnja 60%, zdravlje i plodnost 20% i ocena tipa 20%. Jednostavno, želja prosečnog američkog farmera i Vaša se ne poklapaju. Na osnovu Vaših zahteva program izračunava nove indekse za svakog bika koga imamo u ponudi i sortira ih na osnovu novog, Vašeg indeksa. Tako da bik koji je prvi po TPI indeksu može da ostane prvi ali može da bude i deseti na osnovu Vašeg indeksa, a Vama svakako treba priplodnjak koji je na vrhu Vaše novoformirane liste. Svrha svega ovoga jeste da dobijete bika koji će najviše odgovarati potrebama Vaše farme, a ne da uzimate onog koji je prvi na TPI listi i time nepotrebno trošite novac jer će sigurno biti dosta skup a neće zadovoljiti Vaše odgajivačke ciljeve. Zato je, ne budućnost, nego sadašnjost, u savremenoj proizvodnji mleka, izrada genetskog plana za svaku farmu pojedinačno. Bitno je da se fokusiramo na karakteristike koje su Vama najvažnije kako bi genetski progres bio maksimalan!

Tek kad uradimo genetski plan za Vašu farmu sledi izrada plana osemenjavanja.

Da bismo dobro uradili plan osemenjavanja, neophodno je da imate tačnu evidenciju o poreklu krava/junica. Problem srodstva je dosta prisutan u holštajn rasi i mora se voditi računa o poreklu krava i poreklu bikova.

Ukoliko želite da korigujete jednu, dve ili eventualno tri glavne mane koje su najveći problem u Vašem stadu, treba koristiti, zavisno od broja krava, više bikova istovremeno koji su korektori tih mana. Isti je princip za genomske i progeno testirane bikove. Neopravdano je koristiti jednog bika za sve krave čak i ako je to moguće na osnovu porekla, pa makar bio i najbolji bik na svetu! Ukoliko koristite genomski testirane bikove obavezno ih koristite u grupama!

Semex PK BB nudi proizvođačima izradu genetskog plana i plana osemenjavanja. Dolazimo kod proizvađača, detaljno obilazimo Vaša stada i ocenjujemo krave. Neophodno je da imate osnovne informacije o poreklu grla. Uzimajuću u obzir konformaciju krava, poreklo grla i Vaše odgajivačke ciljeve izradićemo genetski plan i plan osemenjavanja za Vašu farmu. To je potpuno besplatno za sve farmere koji sarađuju sa nama. Jedino takvim, sveobuhvatnim pristupom moguće je ostvariti najveći genetski napredak, a istovremeno izbeći visok procenat srodstva.

Nudimo Vam vrhunske bikove i koristimo najsavrameniji i trenutno najbolji softver na svetu, a to je prilika za Vas da budete u korak sa najboljim proizvođačima Amerike i Evrope!