IMPRESSION

IMPRESSION je sin poznate krave VRONI, Romel-ve ćerke, koja je u trećoj laktaciji proizvela 11 622 kg mleka sa 4.28% mlečne masti i 3.45% proteina.

Njen direktni potomak je i Remitent, još jedan dosta korišćeni bik. Za svoga života, VRONI je promenila dve farme, kupljena je od odgajivača bika Remitent-a i ostatak svog života je provela na farmi odgajivača svog drugog sina Impression-a. Promena sredine na nju nije negativno uticala i nastavila je da pleni lepotom i visokom proizvodnjom i u kasnijim laktacijama. Otac – Imposium je legendarni bik, najpoznatiji po prenošenju visokog sadržaja komponenti mleka na svoje ćerke. On je i bikovski otac i otac bikovskih majki, testiran je na preko 30 000 ćerki u Nemačkoj, Austriji i Češkoj.

IMPRESSION vrlo uspešno na svoje potomstvo prenosi osobine tipa koje je nasledio od svoje majke. Njegove ćerke su prave lepotice, skladne, srednjih ovira, kraćeg trupa i izražene mlečne forme. Lako ih je prepoznati po karakterističnoj tamno crvenoj boji dlake, pravilnim i stabilnim nogama i papcima. To prate fantastična, dugačka, dobro vezana, čista i plitka vimena, što je kvalitet koji se i dalje retko sreće u simentalskoj rasi. Njegove najpoznatije ćerke su – Impression-Leonie, Impression-Lady, Impression-Hilde i Impression-Sibille – koje su i pobednice raznih izložbi.

Što se zdravstvenih i funkcionalnih osobina tiče, dominantno i konstantno na svoje ćerke prenosi osobine svoje majke VRONI. Njegove tipične ćerke su zdrave i dugovečne krave, koje lako ostaju steone. Mirne su na muži, laku otpuštaju mleko i dobre su perzistencije laktacije.

Kako je osobine tipa i fitnesa nasledio od svoje majke, tako je potencijal za proizvodnju mleka nasledio od oca.  Najveći kvalitet, kao i kod Imposium-a,  su komponente mleka, zbog njih i vuče dosta visoku ukupnu ocenu za mlečnost. Njegove ćerke u proseku u trećoj laktaciji, kada dostignu potpunu biološku i fiziološku zrelost, proizvode 8254 kg mleka sa 4,30% mlečne masti i 3,68% proteina.

Kako u trećoj liniji dva puta ima Romen-a, prilikom sparivanja treba biti oprezan. Preporučuje se u kombinaciji sa tipičnim ćerkama bikova Gepard, Weburg, Manton, Martin, Polarstern, Walgrande sa ciljem povećanja sadržaja mlečne mast ii proteina u mleku kao i poboljšanja konformacije vimena i nogu. Ekipa SEMEX PK BB je prodala nekoliko hiljada doza semena ovog bika. Farmeri koji imaju njegove ćerke su prezadovoljni. To su mlečne, zdrave i uniformne krave koje su zbog svojih dimenzija idealne za vezani sistem držanja.

Vladan Ćirić