AltaTOP-RED

Otac mu je Salvatore RC, sigurno jedan od najboljih RC bikova ikada, bikovski otac i otac bikovskih majki.

Njegove ćerke karakteriše izuzetno zdravlje, visoka mlečnost i prepoznatljiv, balansiran tip, sa odličnim vimenima i nogama. Njegova majka je Deltina ćerka DELTA SANNE RF-ET (Delta x Cashcoin x Snowman) i pravi je primer dobre kupovine elitnog grla. Ovakav pedigre predstavlja osveženje u populaciji crvenog holštajna u Srbiji. Osim toga što se lako sparuje, sa sobom nosi gene, Mogul-a, Observera-a i Oman-a, što nam obećava, pre svega, dugovečne i zdrave životinje. Pet njenih sinova je u bikovskim centrima, a među njima je i  Koepon 9967-Red koji je „završio“ u Alti i preimenovan u AltaTOP-RED. Koji je u maju 2018. godine bio najbolje rangirani crveni bik sa skorom od 2792 gTPI.  2016 godine, kao junicu, DELTA SANNE RF-ET je kupila Koepon farma iz Holandije. To je elitna evropska farma, koja je poznata upravo po odgoju vrhunskih junica i bikova, kako pod sopstvenim brendom tako i u okviru PEAK programa. U martu 2020. godine, od 10 najbolje rangiranih crvenih junica po TPI indeksu u Evropi, četiri su poreklom sa Koepon farme – http://www.genhotel.nl/news/genhotel-members-dominate-red-rdc-rankings.

Danas, sa ukupnom priplodnom vrednošću TPI +2669 i LPI +3260, AltaTOP RED je sigurno najbolje rangirani bik crvenog holštajna u ponudi u Srbiji.

Kao i njegov otac, AltaTOP-RED daje ćerke srednjih okvira, lepo balansirane između snage i mlečne forme. Karakterišu ih izuzetno plitka i visoko vezana vimena sa jako izraženim centralnim ligamentom. Noge su pravilno postavljene, prave sa strane i od nazad, sa izuzetno strmim papcima i visokom petom, krave su odlične lokomocije.

Proizvodnja od +1500 funti (+1700 kg Kanada), sadržaj komponenti oko +0.00% nam obećava potencijal mlečnosti u trećoj laktaciji od preko 13500 kg sa minimum 3.9% mlečne mast i 3.2% proteina za 305 dana (bazirano na amirečkom testu).

Što se zdravstvenih osobina tiče, ističu se visoka dugovečnost, nizak broj somatskih ćelija, laka teljenja i otpornost na metaboličke bolesti. Ćerke TOP-RED-a su otporne i zdrave životinje koje dugo traju.

Koliko je neobično kvalitetan i jedinstven za populaciju crvenog holštajna, govori i podatak da je kao veoma mlad bik postao jedan od najkorišćenijih crvenih bikova na svetu. Sa obzirom na to da je u punu eksploataciju ušao tek sredinom prošle godine, još uvek nema testiranih potomaka. Već u avgustu, a moguće i u aprilu 2020, očekujemo prve genomske testove njegovih ćerki i sinova. Visoka proizvodnja, zdravlje i tip, ovaj bik je jednostavno potpun paket. Ako se uklapa u Vaš selekcijski plan sigurni smo da je dobra opcija i za osemenjavanje plotkinja crnog holštajna.

 

Đorđe Jeremić i Vladan Ćirić

mart 2020