SEHRGUT

Kombinacijom linija Streik i Horex, od oca Serano-a i Majke Emili (otac Winnipeg)

, dolazi nam SEHRGUT, trenutno sa 133 GZW indeksna poena osmi rangirani progeno testirani bik u simentalskoj rasi.  Na listi genomski testiranih bikova se prvi put se pojavljuje u aprilu 2014 sa 136 GZW. U decembru 2019 je imao oko 250 ćerki u testu i stalnu tendenciju rasta. Ako uporedimo testove iz 2014 i 2019 vidimo da tu nema mnogo oscilacija, visoka mlečnost, korektan tip, solidne ocene fitnesa, praktično bik bez “rupe”.

Kako bi bolje razumeli šta možemo da očekujemo od ćerki SEHRGUT-a, moramo da kažemo nešto i o njegovim roditeljima. Krava EMILI DE 09 74542558, SEHRGUT-ova majka, potiče iz poznate familije krava. Ona i njena majka EMORA pripadaju maloj grupi životinja koje su za života dale više od 150 000 l mleka. Do danas je EMILI prošla kroz 9 laktacija, najviše je proizvela u sedmoj – 13 927 kg mleka sa 4.21% mm i 3.48% proteina za 305 dana. Pored visoke proizvodnje i dugovečnosti, EMILI je i pobednica izložbe u Nezenhajmu. Njen drugi poznati sin je SANDSTRAND (Sanddorn), još jedan bik čije smo seme prodavali. SEHRGUT-ov otac Serano je najpoznatiji i najviše korišćeni Safirov sin. U testu ima preko 10 000 ćerki, koje su tipično srednjih okvira, korektne konformacije vimena i nogu.

Od majke, SHERGUT je nasledio sposobnost prenošenja visoke mlečnosti na potomstvo, njegove ćerke u proseku u drugoj laktaciji daju oko 8500 kg mleka sa 4.12% mm i 3.57% proteina. Trenutno je jedan od najboljih bikova “mlekadžija” u simentalskoj rasi. Zdravstvene i funkcionalne osobine, takođe nasleđuje od majke – daje dugovečne i zdrave ćerke, izražene perzistencije laktacije i muznosti, koje su otporne na mastitis i imaju nizak broj somatskih ćelija. Krave i junice osemenjene semenom ovoga bika se lako tele, a telad su izuzetno vitalna i otporna. Eskterijerno, SEHRGUT daje ćerke skoro idelanog položaja nogu, sa dugačkim dobro vezanim vimenom i izraženim centralnim ligamentom. Vimena često ostaju plitka i u trećoj laktaciji. Životinje su, kao i kod njegovog oca Serano-a, srednjih okvira i muskuloznosti i blago oborene karlice.

SEHRGUT je korišćen i kao bikovski otac, Svi njegovi sinovi su imaju preko 125 GZW indeksnih poena a najbolje rangirani su SPARTACUS, SEMPER FI Pp* i SANTER. Sa obzirom na trend povećanja korišćenja semena ovoga bika, u naredne tri godine očekujemo značajno povećanje broja ćerki u testu. Pri sparivanju treba voditi računa o sadržaju i količini mlečne masti, jako je dobra kombinacija sa ćerkama bikova HUTERA, IMPRESSION, MERTIN, MOGUL, BUSSARD, WALGRANDE i JANDA.  Idealna je opcija za farmere koji su pre svega orjentisani na profit od mleka i profit koje donose zdrave i dugovečne životinje. U ponudi je i konvencionalno i seksirano seme.

Vladan Ćirić, mart 2020