Heritabilitet osobina

Heritabilitet nam govori kolika je sposobnost prenošenja neke osobine sa roditelja na potomstvo.

U tabeli možete videti kolika je naslednost svake od ovih osobina, a ono što je najvažnije, kakve su korelacije u naslednosti između samih osobina.

Šta to znači u praksi? U praksi heritabilitet nam govori koliko na rezultate neke životinje utiče genetika a koliko menadžment i uslovi okoline za bilo koju osobinu koju posmatramo.

Ovo je najlakše objasniti kroz primer. Zamislite dve krave u dva različita stada. Koliko na njihovu razliku u proizvodnji mleka (mlečnost) utiče genetika? Koliko na tu razliku utiču ishrana, menadžment i uslovi držanja? Ispada da je 20% od razlike u mlečnosti između ove dve krave nastalo uticajem genetike, dok je 80% nastalo kao posledica različitih uslova okoline (ishrana, menadžment, konfor krava i td). Stoga je heritabiletet za osobinu Mlečnosti (PTA MILK) 0,20.

Ako posmatramo Stope Steonosti Ćerki (ocena za plodnost ćerki) vidimo da uslovi okoline kao što su osemenitelj, vreme osemenjavanja, ishrana i dr. utiču sa 96%. Tako da je uticaj genetike u odnosu na sve ostalo minoran, samo 4%. Naslednost (heritabilitet) za ovu osobinu je 0,04.

Međutim, ovo ne treba da Vas obeshrabri da selektirate na osobine koje imaju niži heritabilitet. Zdravstvene osobine su ekonomski veoma važne, stoga genetski napredak kod ovih osobina ima jak i pozitivan uticaj na Vaš profit. Dodatna vrednost koju ćemo dobiti od plodnijih, dugovečnijih životinja, koje ređe imaju metaboličke probleme, manje mastitisa je lako objasniti. Mnoge osobine imaju visok heritabilitet, nemaju nikakav ekonomski značaj. Drugim rečima, kod ovih osobina, možemo napraviti velike pomake brzo ali nećemo dobiti profitabilnije životinje.

Ako analiziramo međusobne korelacije naslednosti određenih osobina, naprimer Mlečnost i Protein, vidimo da je korelacija između te dve osobine veoma jaka 0,83. U praksi to znači da bi selektiranjem na mlečnost, morali da napravimo pomake i kod osobine Protein Yield (Prinos proteina). Međutim i ovde treba biti oprezan, to važi samo u slučaju ako se u osemenjavanju koristi grupa bikova, (minimum 5 ili više različitih bikova godišnje). Iz tabele dalje možemo izvlačiti i druge jake korelacije koje nam govore, na koje ćemo sve osobine najverovatnije uticati i kako ako selektiramo na neku drugu. Odlični primeri su:

  • ako selektirate na više i dublje životinje, životinje većih okvira – to sa sobom vuče manje dugovečne i manje plodne životinje (-0,20 i – 0,12).
  • ako selektirate na dugovečne životinje, trebalo bi da dobijete i plodnije životinje – +0,64. Interesantno je da ako selektirate na plodnost korelacija prema dugovečnosti nije toliko jaka – samo +0,20
  • selektiranje na količinu m. mast ili proteina, ima veoma jake međusobne korelacije +0,59 i +0,75. Što znači da bi selektiranjem na jednu od komponenti trebalo pozitivno da utiče i na sadržaj druge komponente u mleku.

Ako ste se ikada pitali, koliko genetika utiče na proizvodne rezultate Vašeg stada, sada bi trebalo da Vam bude jasnije. Ako na proizvodnju mleka neke životinje sa 20 % utiče odabir njenog oca, a cena semena je 1500 din, usluga osemenjavanja je 2000 din, neka se potroši 2 doze semena po steonoj kravi. To znači da Vi sa ukupnim ulaganjem od 7000 dinara, utičete 20% na mlečnost Vaših krava. Koliko košta priprema kabaste hrane? Koliko košta koncentrat? Koliko koštaju objekti, veterinarske usluge i dr? Koliko košta Vaš rad? Selekcija i sparivanje životinja, kroz odabir bikova je jedan od najvažnijih segmenata u modernoj proizvodnji mleka, a pored toga genetika je i najjeftiniji faktor kojim utičete na rezultate i profitabilnost Vaše farme.

Vladan Ćirić