AltaHOTROD

Glen-D-Haven AltaHOTROD Sin bika Jerod i čuvene krave Glen-D-Haven IOTA Bambi-ET i Goldwyn-ov praunuk je debitovao na američkoj gTPI listi u aprilu 2014 godine kao 4. rangirani bik sa 2694 indeksna poena.

Ono što je u to vreme bilo interesantno u pedigreu je to što nema Shottle-a, i što se Oman i Planet ne pojavljuju pre treće linije. U Avgustu 2018. godine, dobija prve ćerke i debituje na listi progeno testiranih bikova sa 2619 TPI (18-ti u SAD) i 3278 LPI indeksnih poena (3-ći u Kanadi).

AltaHOTROD je tipičan primer pouzdanosti genomskog testa. Danas, kada je dobio ćerke, kao i tada 2014. dok je bio genomski testiran HOTROD je bik koji daje estremno mlečne ćerke sa +1930 funti i pozitivnim komponentama (13 700 kg mleka sa 3.8% mm i 3.2% proteina u trećoj laktaciji). Što se konformacije tiče, jasno je da su to visoke krave izrazito velikih okvira sa padom ka napred, koje su dobro balansirane između mlečne forme i snage. Veoma širokih i oborenih karlica. Vimena su odlično vezana, plitka sa kratkim i približenim sisama – U kanadskom testu je zadnja veza nešto lošija, pa treba biti oprezan pri sparivanju. Njegove ćerke imaju dobre noge, strme sa strane od nazad skoro bačvaste – korektor je X nogu. Pete su duboke, papci strmi, krave su dobre lokomocije. Generalno – preporuka parenja što se tipa tiče je na krave prosečnih ili nešto nižih okvira sa širim grudima, ravnim leđima, dobrom zadnjom vezom vimena i pravilno rapoređenim sisama. HOTROD ne daje krave koje će pobeđivati na izložbama, međutim, pri pravilno pogođenom sparivanju mogu se dobiti jako lepe životinje.

Što se zdravlja i funkcionalnih osobina tiče treba izdvojiti DPR (plodnost ćerki) koji je dosta visok za bika koji daje ovako mlečne životinje i kreće se između +1.8 do +0.9. Kao i prilično dobru ocenu za dugovečnost od oko +3 u testovima baziranim na TPI-u.

Ansal HOTROD 460
Ansal HOTROD 460
HOTROD-ova ćerka, Kremona, Italija
HOTROD-ova ćerka, Kremona, Italija

 

 

 

 

 

 

 

AltaHOTROD je bik koji je napravio skok od skoro 500 indeksnih poena u odnosu na svog oca Jerod-a. Ovo se retko dešava, i to znači da je dosta povukao na majku Glen-D-Haven IOTA Bambi-ET, koja je bila fantastična krava, u prvoj laktaciji koja je trajala 365 dana dala 18 221 kg mleka sa 4.5% mlečne mast i 3.6% proteina (15 522 kdg sa 4.4% mm i 3.5% proteina za 305 dana), prototip bikovske majke ekstremne proizvodnje. Njenu proizvodnju možete proveriti na linku:

https://www.holstein.ca/en/AIS/Lactations?animalId=12193445&animalRegNo=HOUSAF56517166&uom=KG&me=BCA

Bikovski je otac – PEAK HOTLINE, BIGSHOT i ODIN – su najbolje rangirani njegovi sinovi sa oko 2700 TPI. Ono što je još interesantnije je da su i ova 3 bika korišćeni kao bikovski očevi a još uvek su genomski testirani, tako da se uticaj HOTROD-ove familije a pre svega njegove majke i dalje nastavlja preko bikova kao što su AltaDATELINE, AltaHOTJOB i td.

 

Vladan Ćirić, mart 2019