Unapređenje plodnosti

Genetskog napretka nema bez steonih krava.

Ako se uzme u obzir da bez steonih krava nema teljenja i teleta, a kao posledica ni mleka koje je osnovni izvor prihoda, logičan je zaključak da se tako povećavaju troškovi proizvodnje. Zbog toga je jasno zašto odgajivači svuda u svetu, sve više pažnje obraćaju na plodnost životinja i unapredjivanje reproduktivnih rezultata.

Ukoliko je povećanje plodnosti jedan od glavnih odgajivačkih ciljeva, selekcija nam može pomoći da se on ispuni – u kratkom vremenskom periodu i na duge staze.

Povećajte stopu steonosti – ODMAH

Ako želimo brzo da unapredimo reproduktivne rezultate, ocena plodnosti bikova je nešto na šta treba obratiti posebnu pažnju. Altin ConceptPlus program rangira bikove po fertilnosti. Suština je da je ovaj model tačniji od drugih ocena plodnosti bikova, zbog toga što se bazira na poznatim rezultatima osemenjavanja – utvrđenim steonostima i uzima u obzir više spoljnih faktora koji utiču na plodnost od drugih indeksa.

Odgajivanje plodnijih ženskih grla

Dok korišćenje fertilnijih bikova daje rezultate u krakom vremenskom periodu, selekcija na osobine plodnosti ćerki osigurava nastavak unapređenja reproduktivnih osobina stada. Reproduktivne ocene, kao što su: Stopa steonosti ćerki (DPR, Daughter Pregnancy Rate), Stopa steonosti junica (HCR, Heifer Conception Rate) i Stopa steonosti krava (CCR, Cow Conception Rate) su polazne tačke pri selekciji i odgajivanju plodnijih ženskih grla. Kreiranje selekcijskog plana koji sadrži jednu ili više ovih osobina podrazumeva da će sledeća generacija krava “brže” ostajati steona posle telenja.

DPR – ili Stopa steonosti ćerki se izražava u procentima. Definiše se kao broj krava koje su ostale steone u odnosu na broj krava koje su u osemenjavanju, za vremenski period od dvadesetjednog dana (jedan estralni ciklus). Kada bik ima ocenu za DPR 1.0, to znači da su šanse njegovih ćerki da ostanu bremenite u navedenom periodu 1% više od proseka. U praksi to znači da je njegovim ćerkama servis period kraći za 4 dana.

Kada govorimo o HCR i CCR (Stopa steonosti junica i Stopa steonosti krava), one se definišu kao sposobnost junica i krava da ostanu steone. I u ovom slučaju, kada bik ima ocenu HCR i/ili CCR 1.0, šanse njegovih ćerki da ostanu steone, bilo da su junice ili krave, su više za 1% od proseka.

Mada se DPR drugačije matematički računa od HCR i CCR, sve tri osobine su najbolji pokazatelji plodnosti ženskih grla, odnosno plodnosti ćerki nekog bika.

Unapredi Reproduktivne rezultate – odmah i na duge staze


Da zaključimo:

Ako želimo da povećamo plodnost i unapredimo reproduktivne rezultate, treba da preduzmemo sledeće korake

  1. Unaprediti stopu koncepcije odmah, koristeći visoko fertilne bikove sa oznakom ConceptPlus koji su 3 – 4% fertilniji od rasnog proseka
  2. Unaprediti plodnost na duge staze, tako što će se u farmski selekcijski plan uključiti DPR i/ili HCR i CCR i tako praktično unaprediti plodnost sledeće generacije ženskih grla.

Izvor: http://web.altagenetics.com