Neosporoza

neosporoza

Neospora caninum je parazit koji kod krava dovodi do rađanja slabovitalne teladi i pobačaja. Za razliku od ostalih infektivnih pobačaja, kod neosporoze se pobačaji najčešće javljaju između 4 i 6 meseca graviditeta. Infekcija neosporom caninum je doživotna, a krave se inficiraju na dva načina:

1. Unosom zaražene hrane ili vode jajima ovog parazita iz fecesa pasa i
2. Prenošenjem sa majke na tele preko posteljice.

Ovaj parazit se ne može preneti sa krave na kravu, kao ni polnim putem niti veštačkim osemenjavanjem.

Iako infekcija tokom graviditeta može dovesti do rađanja slabovitalne teladi ili do pobačaja, većina teladi se rodi vidno zdrava, ali doživotno inficirana. Pošto inficirane junice dalje prenose parazit na svoje potomke, omogućeno je održavanje parazita na farmi bez prisustva pasa ili drugih izvora infekcije. Zbog toga je veoma važno prilikom kupovine novih grla proveriti da li su zaražena Neosporom caninum.

Najvažnije karakteristike neosporoze kod goveda su:
1. Većina pobačaje se dešava između 4. i 6. meseca graviditeta. Pobačeni fetusi su obično u fazi raspadanja, mada mogu biti i mumificirani,
2. 95% teladi se rodi vidno zdravo, ali su ustvari doživotno zaražena,
3. Zaraženo tele može imati neurološke smetnje, različite telesne defekte, biti slabo ili nesposobno da stoji,
4. Jednom zaražene junice mogu preneti parazit na nekoliko sledećih generacija.

plod_mumificiran

Da je pobačaj nastao kao posledica infekcije neosporom, potrebno je laboratorijskim metodama potvrditi prisustvo uzročnika u organima pobačenog ploda (najčešće se nalazi u mozgu).

Ova infekcija se ne leči. Iako postoje vakcine, njihova efikasnost je osrednja, pa se protiv neosporoze uglavnom bori uklanjanjem pozitivnih životinja, testiranjem novonabavljenih grla i sprečavanjem kontakta sa drugim izvorima infekcije (psi, feces pasa, hrana i voda kontaminirana fecesom pasa i slično).

Autor teksta: Dr sci.vet.med. Vesna Milićević
Naučni institut za veterinarstvo Srbije, Vojvode Toze 14, Beograd