Alta Showcase 2017

Ove, 2017 godine, Showcase tura je bila organizovana u Nemačkoj. Firmu SEMEX PKBB je predstavljala četvoročlana delegacija u sastavu: Vojčena Kornel, Tamaš Balaša, Djordje Jeremić i Ćirić Vladan. Imali smo zadovoljstvo da obiđemo četiri farme a evo i osnovnih informacija o njima:

Milchhof Reeßum KG
Kapacitet: 750 muznih životinja
Proizvodnja: 39 l dnevno po kravi
Preg. Rate (Stopa steonosti): 22%
Selekcijski plan: Proizvodnja 70%, Zdravlje 15%, Tip (Konformacija) 15%.
Broj zaposlenih: 16

Rischenhof KG
Kapacitet: 850 muznih životinja
Proizvodnja: 37 l dnevno po kravi
Preg. Rate (Stopa steonosti): 30%
Selekcijski plan: Proizvodnja 70%, Zdravlje 15%, Tip (Konformacija) 15%.
Broj zaposlenih: 15

Brokering Milch KG
Kapacitet: 750 muznih životinja
Proizvodnja: 37 l dnevno po kravi
Preg. Rate (Stopa steonosti): 23%
Selekcijski plan: Proizvodnja 40%, Zdravlje 40%, Tip (Konformacija) 20%.
Broj zaposlenih: 14

Witte KG
Kapacitet: 1250 muznih životinja
Proizvodnja: 35 l dnevno po kravi
Preg. Rate (Stopa steonosti): 25%
Broj zaposlenih: 16,5

Na svakoj farmi je bilo organizovano po 6 dvadestominutnih prezentacija čije su teme bile: organizacija rada na farmi, menadžment u ishrani i reprodukciji, menadžment sveže oteljenih krava, menadžment teladi, organizacija muže, određivanje selekcijskih ciljeva itd.

Opšti utisak je da su način ishrane, menadžment, kapacitet farmi i nivoi proizvodnje sličniji onome što možemo videti u Srbiji u odnosu na SAD. U tom smislu je neke stvari lakše primeniti u uslovima proizvodnje mleka u Srbiji. Prvenstveno se to odnosi na protokole vezane za menadžment krava u tranziciji i sveže oteljenih krava kao jednoj od najosetljivijih faza proizvodnje.

Impresionirani smo bili koliko studiozno vlasnici farmi pristupaju izradi selekcijskih planova. Iz razgovora sa njima stiče se utisak da je svaki činilac plana vrlo dobro promišljen, da je baziran i potkrepljen podacima i da tačno znaju u kom smeru žele da se kreće njihova farma. To je samo bila potvrda, koliko je zaista važno što smo takvu mogućnost ponudili i našim farmerima. Na taj način oni su rame uz rame sa najprogresivnijim svetskim proizvođačima mleka.

Imali smo priliku da vidimo ćerke bikova AltaAVALON, AltaCALIBER, AltaBOOKEL, AltaEMBASSY, AltaBGOOD, AltaRABO, AltaROBLE, AltaGATOR, AltaHOMERIC i AltaCR. Što se tiče tipa (konformacije) ćerke bikova AVALON i CALIBER su ostavile najjači utisak, to su visoke i krupne životinje sa fantastičnim nogama, plitkim i odlično vezanim vimenima. Junice bika EMBASSY izgledaju zaista impozantno već sa 14-15 meseci starosti, veoma su ujednačene, izrazito su širokih grudi i karlica, kada se na to dodaju količina mleka i zdravlje koje ovaj bik sa sobom nosi jasno je zašto je toliko korišćen. RABO i ROBLE dva rođena brata, test kaže da daju sličan tip krave, junice koje sam video to i potvrđuju. To su životinje prosečne visine, otvorenih rebara, odličnih nogu, širokih i oborenih karlica. Njihovi najveći kvaliteti su “nevidljivi” a to su zdravlje i komponente mleka, u tom smislu Roble ima bolje zdravstvene osobine a Rabo “jače” komponente.

Kada smo kod “nevidljivih” osobina moramo nešto reći i o biku AltaCR. Ovaj bik je po testu iz avgusta 2017 godine rangiran kao šesti na TPI listi. U razgovoru sa Altinim savetodavcem on ga je nazvao “bikom koji daje ćerke koje su prototip moderne krave”. Junice ovog bika su manjih gabarita i vrlo dobrih nogu. Međutim, kada se uzmu u obzir ocena vimena, količina mlečne masti (+0,66%), fantastični parametri za lakoću teljenja, vitalnost teladi, dugovečnost i plodnost ćerki, jasno je zašto ovaj bik ispunjava sve selekcijske standarde koje postavlja savremena proizvodnja mleka.

Na kraju, poruka, koju smo doneli sa ovog puta je sledeća: Od neprocenjive važnosti je imati tačnu evidenciju na farmi. Znati u svakom momentu koliko je krava isključeno i zašto, koji su gorući zdravstveni problemi u stadu, kakvi su reproduktivni rezultati, kakve su analize hraniva, poreklo životinja i td… Kada ovo znamo, mnogo je lakše napredovati i odrediti šta je problem i na šta se treba skoncentrisati da bi se postigli bolji rezultati i ostvario veći profit.

Oktobar 2017. godine Vladan Ćirić