Alta Showcase 2016

Ove godine Showcase je organizovan u američkoj državi Wisconsin – državi mleka. Samo nekoliko podataka o Wisconsinu:

  • 1 200 000 krava
  • 9 900 registrovanih mlečnih farmi
  • 13,9% ukupne proizvodnje mleka u SAD
  • 10 300 kg mleka po kravi godišnje
  • 26% ukupne proizvodnje sira u SAD
  • 96% porodične farme

Posle Showcase, nekoliko stvari bih izdvojio kao interesantne.

Što se tiče izloženih krava, bilo je ćerki nekoliko bikova koje smo uvozili: AltaOak, AltaSkoda, AltaSilver, AltaBrandon, AltaR2, AltaEverglade, AltaDonnie, AltaBering i AltaDecree. Krave koje sam video su samo potvrdile da je izbor bikova bio dobar. Posebno bih istakao bika AltaEverglade. Bik koji u Srbiji nije baš popularan zbog cene, ali i zbog ne tako dobrog tipa, tj. vimena. Prve asocijacije na Everglade su: komponente, dobri zdravstveni i parametri lakoće teljenja i vitalnosti teladi, dobre noge i snažne krave. Krave koje sam video su bile njegove tipične ćerke i bile su neverovatno ujednačene. Izrazito snažne, prosečne visine, perfektnih nogu i dosta dobrih vimena, boljih nego što sam očekivao. S obzirom da je Everglade potekao sa farme No-Fla, potpuno se uklapa u filozofiju vlasnika pomenute farme. Naime, farma je fokusirana već godinama na proizvodnju (protein) i zdravstvene parametre, tip – 0%. Ne samo da ne žele visoke krave, već naprotiv. Komentar vlasnika „visoke i ugaone krave su apsolutni promašaj“ je nešto o čemu i naši farmeri treba da razmišljaju. Farmeri treba da jasno definišu svoje ciljeve – krava koja donosi profit ili lepa krava. Danas je dosta dobra ponuda bikova koji daju krave snažne, prosečne visine, korektnog tipa, ali dobre proizvodnje i dobrih zdravstvenih parametara, posebno u pogledu dugovečnosti i plodnosti.

Na to ću nadovezati priču o selekcijskim ciljevima i genetskom planu farme Dairy Dreams koju smo obišli u Wisconsinu. Farma ima kreiran sopstveni indeks koji je pre sve svega fokusiran na protein i plodnost krava. Menadžeri farme su posle nekoliko godina uporedili 4 grupe krava u pogledu selekcijskih parametara, a zavisno kakvi su im očevi u pogledu tih parametara. U prvoj grupi (266 krava) su krave čiji su očevi najlošiji u pogledu komponenti i plodnosti ćerki, a u četvrtoj grupi (268 krava) sve suprotno. Rezultati nedvosmisleno pokazuju da selekcija maksimalno fokusirana na nekoliko parametara donosi značajne pomake.

Dakle, u istim uslovima, pri potpuno istim reproduktivnim procedurama, istim menadžmentom, razlika napravljena u pogledu Pregnancy Rate (PR) parametra je 13%!!! između najbolje i najlošije grupe krava. PR je parametar koji se koristi u Americi kao glavni pokazatelj reproduktivnih performansi jedna farme. U ovom tekstu je nebitna njegova vrednost već ostvarena razlika koja prevedeno u servis period znači da je kod bolje grupe krava bio kraći za 52 dana! Razlike u pogledu komponenti su takođe značajne, a ostvarene samo zahvaljujući selekciji. Ovakvih tabela i poređenja ima dosta i sva isto pokazuju, ali sam prvi put video analize koje je uradio menadžment farme kako bi analizirao da li kreiranje sopstvenog genetskog plana i indeksa, kako je Alta uradila za njihove potrebe, realno funkcioniše. Ukoliko želite profit, okrenite se ka ekonomskim parametrima, a to su i zdravstveni parametri. Kreirajte sopstveni genetski plan pomoću AltaGPS programa. Više o AltaGPS možete pročitati u našem katalogu ili na našem sajtu.

Pored pomenutog, najjači utisak je ostavio napredak koji je napravljen u pogledu reprodukcije. Pregnancy Rate je značajno bolji nego pre nekoliko godina. Vrednosti od 30% i više su pre samo nekoliko godina bile neverovatne i zvučale nedostižno. Zapravo, PR od 25% se smatrao odličnim. Farme koje smo obišli su imale PR od 28 – 31%! Impresivna je zapravo brzina kojom se prave pomaci. Tako visoki PR parametri su ostvareni na farmama čija je proizvodnja od 13 000 do 15 000 kg mleka po kravi godišnje. Možda će neko reći da je njima lako, da je cena mleka dobra itd. Cena sirovog mleka je trenutno niža od 20 dinara… Daleko od idealne, ali zahvaljujući maksimalnoj efikasnosti, stručnosti, povezanosti nauke i privrede, maksimalnom ekonomisanju itd., farmeri su „živi“, a neke farme i ove godine investiraju u povećanje smeštajnih kapaciteta ili renoviranje objekata. Jednostavno rečeno, od njih treba učiti! Ako ne možemo baš sve ili mnoga toga da primenimo u pogledu tehničkih rešenja, neka znanja, iskustva, njihov način razmišljanja o poslu i ekonomisanju se može primeniti.

Jun 2016. godine Đorđe Jeremić