Alta Genetics – Iota

Kombinacijom Snow-N Denises Dellia familije (poznate po vrhunskom tipu) i O Mana (najbolji “health” bik) dobijen je AltaIota.

Kombinacijom Snow-N Denises Dellia familije (poznate po vrhunskom tipu) i O Mana (najbolji “health” bik) dobijen je AltaIota. Sjajan balans snage i mlečnosti! Njegova majka, Regancrest Ito Isa, je u prvoj laktaciji proizvela preko 13.600 kg mleka, imala skor VG 86 i kvalifikovala se kao zlatna bikovska majka. O Man je nekoliko godina bio veoma popularan kao bikovski otac, ali se Iota razlikuje od ostalih njegovih sinova po odličnom tipu i sigurno najboljem indeksu za vime.

AltaIota je debitovao na TPI listi u avgustu 2010. godini kao četvrti bik sa 2135 indeksnih poena. Tri godine kasnije je imao 1142 ćerke obuhvaćene testom, TPI 2187 i bio 11. na listi. Danas, kada ima deset godina, testiran je na preko 25.000 ćerki, a njegov TPI indeks je 2214! Upravo je i dostigao status „milionera“ sa milion proizvedenih doza semena, a potražnja za njim je i dalje velika širom sveta.

Već kada je dobio prve ćerke počela je njegova masovna upotreba kao bikovskog oca, a danas su i mnoge njegove ćerke bikovske majke. Pre četiri godine je bio četvrti na listi najpopularnijih bikovskih očeva u Severnoj Americi, a u celom svetu drugi! Bik koji se ni u jednom parametru nije ekstremno isticao, ali je bio i ostao odličan balans proizvodnje, tipa i zdravlja. Upravo zbog toga, AltaIota je jedan od retkih bikova koga sa dosta sigurnosti možete koristiti u velikim stadima i na veoma raznovrsne krave. Takođe, dosta ga je lako spariti – treba voditi računa o O Manu i Emprise Bell Eltonu.

Svoju popularnost duguje odličnom i veoma izbalansiranom testu – visoka proizvodnja, dobre komponente, dobar tip, laka teljenja i dobri zdravstveni parametri. Njegove ćerke su visoke, široke, izrazito snažne krave, dobrih nogu i odličnih vimena. Karlice su im izrazito široke što potvrđuje i njihova lakoća teljenja – 5,6% (test april 2015)! Dobra plodnost je sigurno jedan od njegovih aduta (DPR indeks – plodnost ćerki je +1.2) što znači da njegove ćerke ostaju lakše steone od ćerki bika kome je DPR indeks nula ili negativan. Kod bikova koji imaju na hiljade ćerki u testu, plodnost ćerki je parametar koji je itekako potvrđen u praksi i sugurno nije mala ušteda ukoliko servis period skratite za nekoliko dana.

Brojne njegove ćerke možete naći na listama najboljih krava bilo da tražite po LPI (kanadskom) ili TPI (američkom) indeksu. Na desetine njegovih ćerki ima LPI indeks preko 3000! Samo jedna među njima je Diepenhoek Rozelle 54 koja je po glasovima čitalaca Hot Spot magazina njegova najbolja ćerka. Inače, Rozelle je 2013. godine bila najbolja junica u Evropi po TPI indeksu.